Skip links

Legenda o vinu

Vrhunsko belo vino sa zaštićenim geografskim poreklom, obavijeno je mističnim velom priča o grofu Rohonciju, čiji je uzbudljivi život doveo do toga da iz Alžira posebna sorta Muscat Krokan dođe do Bisernog ostva na Tisi.
Istorija kaže da je Grof Gedeon Rohonci živeo u drugoj polovini XIX veka u tadašnjoj Ugarskoj (na teritoriji današnje Srbije) i bio istaknuti političar tog vremena. Po predanju znamo da je bio poznat kao ljubitelj žena, pića, konja i kocke.

Priča o vinu „GROF“ kreće od jedne partije pokera koju je grof Rohonci igrao sa grofom Arpadom Miklošem. U žaru igre Rohonci se kladio da će imati kvalitetniju sortu i bolje vino u svom vinogradu. Protivniku je rekao dati dva svoja najbolja vranca ukoliko ne održi obećanje. To je bilo vreme u kome je reč imala težinu, pa se Rohonci uputio u severnu Afriku i doneo iz nje Muscat Krokan, sortu belog, slatkog i izuzetno mirišljavog grožđa. Plodna aluvijalna zemlja starog korita reke Tise, sa dugim sunčanim periodima se potom pokazala kao idealno mesto za alžirsku lozu i već narednih godina u burad grofa Rohonicja je isceđeno nesvakidašnje vino. Grofu su tako ostali vranci, a nastali su vino i grožđe koje uspevaju jedino na mestu gde ga je ovaj veleposednik prvi put posadio – na Bisernom ostrvu nadomak Novog Bečeja.

Legenda još kaže da je grof Rohonci ovo kvalitetno vino poklanjao širom Evrope grofovima i carskim dvorovima. Tako se vino Muscat Krokan našlo na Habsburškom dvoru i na njemu od tada pilo gotovo 6 decenija. Kasnije je to bilo izuzetno skupo vino, omiljeno piće političara stare Jugoslavije, ali i čitavog sveta. Ovo vino sa fascinantnom istorijom rado su pili Tito, De Gol, Staljin i mnogi drugi.

Vino GROF

SORTA: Muscat Krokan
SADRŽAJ ALKOHOLA: 12,5%
NETO KOLIČINA: 0,75 l
SERVIRANJE: 9-11°
TIP VINA: suvo belo vino

KARAKTERISTIKE

Ima bistru svetlo žutu boju zelenkastog odsjaja.
Karakteriše ga delikatni cvetni muskatni mirisni buke.
Ukus je harmoničan, dobre postojanosti i strukture.
Po kvalitetu se svrstava u grupu kvalitetnih vina.
Svrstavaju ga i u vrhunska aromatična vina

Ima bistru svetlo žutu boju zelenkastog odsjaja. Karakteriše ga delikatni cvetni muskatni mirisni buke. Ukus je harmoničan, dobre postojanosti i strukture. Po kvalitetu se svrstava u grupu kvalitetnih vina. Svrstavaju ga i u vrhunska aromatična vina