Skip links

Digital Marketing Agency

Unique digital ideas.

We help our clients succeed by creating brand identities, digital experiences, and print materials.

Let's Talk Explore Hub

Vina vinarije „FLEUR D’ORANGER“ nastaju na plantažama od 20 hektara koji su pod vinovom lozom na Bisernom ostrvu nadomak Novog Bečeja. Većinu plantaža čini autohtona jedinstvena sorta Muscat Krokan.

Pogledaj selekciju naših vina

Muscat Krokan je veoma osetljiva sorta koja je sa Afričkog kontinenta doneta na Evropsko tlo i koja je uspešno zasađena i opstala u starom koritu reke Tise na Bisernom ostrvu.
Polovinom osamnaestog veka na ovom prostoru preduzeti su obimni melioracioni radovi, utvrđivanje obala i rešavanje toka reke. Tom prilikom je najveća okuka Tise prosecanjem novog korita u dužini od osam kilometara, kod Novog Bečeja, dovedena tik do varoških kuća. Tisa je primorana da napusti staro korito dugo 23 kilometra i tako je nastalo Biserno ostrvo. Od sorte Muscat Krokan koja se na njoj gaji dobija se vino koje sadrži oko 12 procenata alkohola i izuzetno je kvalitetno, smatra se pićem bogataša.

Podneblje

19. veka stvoren je jedan meandar Tise u blizini Novog Bečeja, nosi naziv i Stara Tisa ili Mrtva Tisa. Nastao je kada je presečeno rečno korito Tise u toku definisanja toka reke. Zahvaljujući grofu Gedeonu Rahonciju, ovaj meandar reke Tise postao je jako poznat.

Na ovom prostoru nalazi se Park prirode Stara Tisa na površini od oko 980 hektara.

Naziv Biserno ostrvo je ovaj predeo je dobio zbog izuzetnih karekeristika samog zemljišta na kome izuzetno uspeva pre svega grožđe, a potom i svo drugo voće po čemu se grof Rohonci proslavio u 19. veku, te iste izvozio u većinu velikih evropskih gradova. Gedeon Rohonci je na Bisernom ostrvu zasadio Muskat Krokan vinovu lozu, sortu koja zbog svojih kvaliteta i specifičnosti i dalje nosi slavu starih vremena.

Zemljište i klima

Osobenost vinograda Bisernog ostrva, potiče od specifičnosti aluvijalnog zemljišta starog rečnog korita reke Stare Tise. Mikroklimatski uslovi u kojima dominiraju sunčani dani izuzetno pogoduju uzgoju loze.

Sortiment

U vinogradima vinarije Fleur D’Oranger gaji se nekoliko sorti vinove loze. Najveća površina naših vinograda je pod legendarnom sortom Muscat Krokan. Takođe uzgajamo sorte: rajnski rizling, šardone, frankovka, kaberne fran i muskat hamburg.